Tudd meg, hogyan éltek ’56 hősei – Kedden indul a Pesti Srácok Emlékpark Budapesten

Emlékpark

Kedden nyitja meg kapuit a józsefvárosi Pesti Srácok Emlékpark, ahol a látogatók olyan kérdésekre kaphatnak választ, hogyan éltek, mitől váltak forradalmár-szabadságharcosokká azok a fiatal tízen- és huszonévesek, akik a magyar szabadságharc legvakmerőbbjei voltak. Vajon milyen korban éltek ők, mit gondoltak az életről, a hazáról, a szerelemről, a barátságról, a családról, a mindennapokról? Vajon tudnak-e azonosulni a mai fiatal srácok és lányok az 1956-os kortársaikkal? És még számtalan kérdés felvetődik, amire szintén választ keresnek a Pesti Srácok Emlékpark megálmodói, akik interaktív kiállításokon, programokon keresztül idézik meg az ’56-os hősök szellemét, mindezt kiemelten a mai fiatalok számára.

A VIII. kerületi Horváth Mihály téren a helyszín bejárata felé közelítve először az 1950-es évek gépjárműveiből, illetve a forradalom harci eszközeiből összeállított kiállítással, valamint két, nagyméretű mobil plakáton korabeli utca- és harci jelenetek képeivel találhatják magukat szembe az érdeklődök. A járművek és eszközök mögött két, kockakövekből épült barikád helyezkedik el: egyikből zászlórúd áll ki, „lyukas” zászlóval, másikon egy fából készült palánk, „ruszkik haza” felirattal. A két barikád között lehet bejutni a „Pesti Srácok Parancsnokságra”, vagyis a rendezvénysátorba, ahol ingyenes, a témához kapcsolódó filmvetítések, előadóestek, történelmi és színházi előadások, könnyűzenei klub koncertek lesznek napról- napra október 23-ig.

56-os kiállítás a Pesti Srácokról a Horváth Mihály Téren 2016.09.20. Fotó: Horváth Péter Gyula

Az első hét első napján, 20-án a látogatók 17:00 órától máris részt vehetnek egy retrófőzésen, ahol Nemes Nóra, a nosalty.hu gasztro újságírója hiány- és ínségételekkel készül. 18:30-tól Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa tart előadást a Szex, abortusz, női szerepek az ötvenes években címmel. Az előadás után érdemes a helyszínen maradni, ugyanis az érdeklődők megkóstolhatják az ’50 évek ihlette ételeket.

Szeptember 22-én, 19:00-tól Egy nép kiáltott! zenés történelmi emlékműsorral, 23-án hagyományőrző életképekkel és fegyverbemutató segítségével elevenednek meg a forradalom mindennapjai. Szombaton 19:00 órától a Pesti Srácok 1956 Fénylő arcai összművészeti előadás állít emléket a forradalom ismert és ismeretlen hőseinek.

56-os kiállítás a Pesti Srácokról a Horváth Mihály Téren 2016.09.20. Fotó: Horváth Péter Gyula

Szombaton este 7 órától ingyenes Horányi Juli koncerten bulizhatnak a látogatók. Vasárnap délután öt órakor egy retródivat show-n vonulnak fel a kor ruhadarabjai, amelyben a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjai közreműködnek, a divattörténész Simonovics Ildikó és tanáruk, Zölley Ágnes vezetésével. Ezt követően Goda Krisztina ismert filmje, a Szabadság, szerelem kerül műsorra.

56-os kiállítás a Pesti Srácokról a Horváth Mihály Téren 2016.09.20. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Pesti Srácok Emlékpark szervezői, a PestiSrácok.hu és a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház várja az általános, valamint középiskolai tanárok jelentkezését, ugyanis a helyszínen lehetőség van rendhagyó történelemóra megtartására. Jelentkezni az [email protected]-n lehet. Részletes programunk itt elérhető.

Az emlékpark szeptember 20-tól október 23-ig, vagyis több, mint egy hónapon keresztül működik, hétfői napok kivételével reggel 10 órától este 21.30 óráig a VIII. kerületi Horváth Mihály téren. Az Emlékpark minden rendezvénye ingyenesen látogatható.

Fotók: Horváth Péter Gyula- PestiSrácok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.