Szabadságharcosok takarodója – Cseh Tamás dalaival és hagyományőrzőkkel búcsúzott az emlékpark

Emlékpark
A magyar forradalom és szabadságharc letörésére indított szovjet katonai invázió első napjának 60. évfordulóján zászlóbevonással, közös gyertyagyújtással, filmvetítéssel és Cseh Tamás emlékkoncerttel zárt a Pesti Srácok Emlékpark Józsefvárosban. 

A programsorozat a zárónapon Stefka István Nem vallott, eltemetve… című dokumentumfilmjével indult, amely Dózsa László színművész, szabadságharcos portréját mutatja be, játékfilmes részletekkel. Ezután a hagyományőrzők a téren felállított barikádoknál bevonták a forradalom zászlaját, majd közös gyertyagyújtásra invitálták a látogatókat, ezzel is tisztelegve a forradalom hősei előtt. Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy a PestiSrácok.hu-nak kifejtette, miért fontos 2016-ban a hagyományápolás, a hőskultusz életben tartása.

Az estét, illetve a szeptember 20-a óta működő Pesti Srácok Emlékparkot az Átlátszó víz legyen… című Cseh Tamás Emlékest zárta, amelyben Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert  színész, zenész elevenítették fel a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas elhunyt zeneszerző balladáit. Bereményi Géza dalszövegei mellett sok kevéssé ismert alkotás is elhangzott, többek között a szintén tragikusan fiatalon elhunyt Csengey Dénes író, rendszerváltó politikus szerzeményeire írt dalok.

The gallery was not found!

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Kerekes András

Fotók: Gyenes Péter

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.