Ismét barikádot építenek a Pesti Srácok!

Ismét barikádot építenek a Pesti Srácok!

Hogyan éltek, mitől váltak forradalmár-szabadságharcosokká azok a fiatal tizen- és huszonévesek, akik a magyar szabadságharc legvakmerőbbjei voltak, akiknek kiemelt szerepük volt abban, hogy meghátrálásra kényszerültek az orosz tankok. A pesti srácok hőstettei örökre beleivódott a magyar történelembe, példamutatásukra pedig mindig büszkék lehetnek a magyarok. Vajon milyen korban éltek ők, mit gondoltak az életről, a hazáról, a szerelemről, a barátságról, a családról, a mindennapokról? Vajon mi volt az a szikra, ami kirobbantotta a lelkükben azt a tüzet, amit eloltani nem lehet soha, ami a magyar szabadság életérzése? Vajon van-e mondanivalója a korabeli fiatalok tetteinek a mai fiatalok számára? Vajon tudnak-e azonosulni a mai fiatal srácok és lányok az 1956-os kortársaikkal? És még számtalan kérdés felmerül, amire szintén választ keresnek a Pesti Srácok Emlékpark megálmodói, akik interaktív kiállításokon, programokon keresztül idézik meg az ’56-os hősök szellemét, mindezt kiemelten a mai fiatalok számára.

A Pesti Srácok Emlékpark szeptember 20-tól október 23-ig, vagyis több, mint egy hónapon keresztül működik, hétfői napok kivételével reggel 10 órától este 21.30 óráig a VIII. kerületi Horváth Mihály téren. Az Emlékpark minden rendezvénye ingyenesen látogatható.

A helyszín bejárata felé közelítve először az 1950-es évek gépjárműveiből, illetve a forradalom harci eszközeiből összeállított kiállítást láthatjuk meg, valamint két, nagyméretű mobil plakáton korabeli utca- és harci jeleneteket. A járművek és eszközök mögött két, kockakövekből épült barikád helyezkedik el: egyikből zászlórúd áll ki, „lyukas” zászlóval, másikon egy fából készült palánk, „ruszkik haza” felirattal. A két barikád között lehet bejutni a „Pesti Srácok Parancsnokságra”, vagyis a rendezvénysátorba. Itt zajlanak majd a programok, a témához kapcsolódó filmvetítések, előadóestek, történelmi és színházi előadások, könnyűzenei klub koncertek. Mások mellett bemutatásra kerül az ötvenes évek művészete, divatja, étkezési szokásai. Az elképzelés attól a szemlélettől és tartalomtól válik egyedivé, hogy az „Emlékpark”, mint közösségi színtér, a szabadságharcos forradalmárok, a sokszor névtelen hősök mindennapjait, életkörülményeit is bemutatja, valójában ezt jeleníteni meg.

Kiemelten fókuszál a rendezvény a korabeli sportra is, hiszen az ’50-es évek sporttörténelme nem csak az eredmények, hanem a klubok, egyesületek életének alakulása szempontjából is mozgalmas volt.

A programokról, rendezvényekről további – folyamatosan frissülő – információ az emlekpark.pestisracok.hu honlapon látható.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.