“Emberileg is hitvány, hogy a Népszabadság újságírói nem állják a csapásokat, hanem hisztiznek” – Bayer-Szentesi est a Pesti Srácok Emlékparkban

Emlékpark
Bayer Zsolt és Szentesi Zöldi László részvételével és “Rendezte-e a viszonyát a baloldal 1956-tal” címmel rendezett beszélgetést a PestiSrácok.hu a Pesti Srácok Emlékparkban a józsefvárosi Horváth Mihály téren. A Magyar Hírlap főmunkatársát, Bayer Zsoltot és a Magyar Demokrata főmunkatársát, Szentesi Zöldi Lászlót Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok.hu főszekresztő-helyettese kérdezte az emlékparkban. Az esten 1956 mellett a Népszabadság megszűnése is szóba került. Portálunk most vágatlanul, a teljes tabudöntögető beszélgetést közzéteszi.  

Bayer Zsolt a beszélgetésen kijelentette, természetesen nem rendezte a viszonyát 1956-tal a baloldal, mert az MSZP, az MSZMP utódpártjaként 1956 leverésének gyalázatában és a kivégzett mártírok vérében fogant. “Ez van. Ezt ők sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják, és amíg élnek, ez nem is fog változni. Nem tudnak ők ezzel mit kezdeni. Látszik, hogy a baloldal távolságtartással viszonyul ehhez az egészhez, 1956-hoz. Soha nem fognak tudni becsületesen viszonyulni 1956-hoz” – szögezte le Bayer Zsolt, akivel Szentesi Zöldi László is egyetértett. (Ez a rész a videóban 39:18-tól tekinthető meg.)

[easy_youtube_gallery id=qpQUCM-rNmM cols=1 ar=16_9 thumbnail=0]

A Népszabadság megszűnéséről úgy vélekedett a két író, újságíró, publicista, (A videóban 46:44-től – a szerk.) hogy a lap elsüllyedése miatti balliberális hiszti vihar a biliben. “Ez úgy van, hogy amikor jobboldali kormány van, akkor először naponta, utána óránként, aztán percenként és végül másodpercenként szűnik meg a sajtószabadság Magyarországon” – jelentette ki Szentesi Zöldi László. Szerinte a Népszabadság egy olyan tárgy volt, amelyhez egy hosszú gyújtózsinór vezetett és amelyet az MSZP gyújtott meg. “Szabályos adásvétel történt. Ne felejtsük, hogy az MSZP résztulajdonos volt a Népszabadságban, de erről lemondott. Az MSZP nem tartotta nemzeti értéknek a Népszabadságot. A kérdés az, hogy miért nem őrizték meg a lapot? Megszűnt volna a sajtószabadság azért, mert egy lap csődbe ment? Kétlem. Emberileg is hitvány, hogy a Népszabadság újságírói, szerkesztői, vezetői a csapásokat nem állják, hanem elmennek árulkodni megfelelő helyekre, és az Orbán-kormányra mutogatnak. Pedig a lap kimúlása a szocialista pártnak köszönhető” – fogalmazott Szentesi.

A Magyar Demokrata főmunkatársának véleményét Bayer Zsolt is osztotta, aki ugyancsak úgy vélte, hogy Magyarországon a sajtószabadság mindig akkor forog veszélyben, ha jobboldali kormány van hatalmon.

“Vihar a biliben. Természetesen rettenetesen sajnálom a Népszabadság munkatársait, hiszen több száz egzisztenciáról van szó, de ne felejtsük, tíz év alatt 5 milliárd forintos veszteséget produkált ez a sajtókiadvány. A veszteséget pedig úgy kompenzálták a tulajdonosok, hogy az egyéb portfóliójukban lévő sajtótermékek nyereségét, más vállalkozások profitját betolták a Népszabadságba. A Népszabadság miatt nyolc megyei napilapnál az újságírók 10 éve nem kaptak fizetésemelést és leírhatatlan körülmények között dolgoztak. A szeretve tisztelt népszabadságos urak pedig kitalálták, hogy ezt Orbán Viktor intézte, miközben kormányzati oldalon senki nem foglalkozik a Népszabadsággal. Az a helyzet, hogy a Népszabadság kollektívája rádöbbent arra, hogy a kapitalizmus tényleg úgy működik, ahogy nekik korábban a Foxi Maxin tanították” – vélekedett Bayer Zsolt.

Fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.