Egy húron a magyar hegedű és az amerikai jazz gitár – Közös koncertre készül Szarka Tamás és Al Di Meola

blog

Október 22-én Al Di Meolával, a világhírű amerikai gitárművésszel közösen ad koncertet a Ghymes együttesből ismert Kossuth-díjas dalszerző, hegedűs, énekes, költő Szarka Tamás a Budapest Kongresszusi Központban. Szarka Tamás a napokban jelentette meg Az ég szerelmére című új szólólemezét, ennek számai mellet zenés színházi darabjainak dalaiból is játszik majd a koncerten, melynek részleteiről a főszereplőt, Szarka Tamást kérdeztük.

 LEIRER TÍMEA – 061.hu

Honnan jött a kapcsolat Al Di Meolával?
A Danubius Music koncertszervező irodával dolgozom már jó ideje, akik tavaly kiposztolták az egyik hegedűszólómat a facebook oldalukra. Al Di Meola erre a posztra reagálva odaírta, hogy „Ki ez a Dzsingisz Khán?”. Én ezt a hozzászólást bóknak éreztem és felvettem vele a kapcsolatot. Sokat beszélgettünk e-mail-ben többek között arról is, hogy mi lenne, ha egyszer együtt játszanánk.  Nem zárkózott el előle, úgyhogy küldtünk neki néhányat a zenei anyagaimból, amelyek nagyon tetszettek neki, így elkezdtük a közös munkát.

Ezek szerint Al Di Meola a koncerten kizárólag a te zenéidet játssza majd?
Igen, pont ettől olyan különleges az koncert, hogy Al Di Meola nem csak mint vendégművész  jön, aki eljátszik egyet vagy kettőt a saját dalaiból, aztán lemegy a színpadról. Nyolc-kilenc szám erejéig a színpadon lesz, amikor az én szerzeményeimet játsszuk majd közösen. Triójával együtt érkezik, így természetesen velük is előad majd néhány jazz számot, de a lényeg a közös muzsikálás lesz.

szarka3

Van lehetőségetek, hogy közösen próbáljatok?
Egy kevés lesz a koncert előtt. Küldtünk kottákat és hangzó anyagot, ezek segítségével próbál jelenleg Al Di Meola, tőlünk több ezer kilométerre. Mi is gyakoroljuk a számokat itthon, aztán október 21-én lesz egy közös próba, 22-én napközben is csiszolunk még a produkción, aztán este jöhet a koncert. Ő is és mi is elég elfoglaltak vagyunk, nagyon sokat játsszunk, így több közös zenélésre a koncert előtt már nincs idő, de elvileg ennek elégnek kell lennie.

A koncerten egyszerre akár hatvanan is lesztek a színpadon, ez hogy áll össze?
Természetesen az egész koncerten az elejétől a végéig hatvanan zenélünk a színpadon. Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekesnő is vendégünk lesz, két számban is énekel majd, ezen kívül zenész barátaink és az ötventagú Budapesti Ifjúsági Kórus is közreműködik.

Régi dalok is elhangoznak majd, olyan számok, amelyeket korábban nem is láthatott színpadon a közönség, vagy ha látta, akkor sem veled…
Valóban, nagyon sok értelemben unikum, vagy akár mondhatjuk úgy, ősbemutató ez a mostani koncert. Nemcsak azért premier, mert most megjelent, Az ég szerelmére című albumom számait adjuk elő élőben, hanem azért is, mert korábbi színházi munkáim dalai is élőben hangoznak majd el. Nagyon sok színházi produkcióhoz írtam zenét, a Nemzeti Színházban második éve fut sikerrel az Éden Földön, de ennek a dalai sem szólaltak meg még koncertkörülmények között. 

szarka4

Minden új lesz a koncerten?
Mindössze két olyan dal van, amit már korábban is játszottunk, a többi mind premiernek számít a koncertszínpadon. De új a zenekari összeállítás, Al Di Meolával is most találkozom majd először, tehát tulajdonképpen magamnak is annyira új ez az egész, hogy – bár néha már villog a fáradságot jelző piros lámpa – nagyon jól eső izgalommal várom a koncertet.

Ennyi fellépéssel a hátad mögött még tudsz izgulni?
Naná! Aki élőben játszik közönség előtt, abban mindig kell, hogy legyen egy kis izgalom, hiszen ott, a színpadon, élőben eljátszva születik meg a zene. Csak ilyenkor érezhetjük a hatását, csak ilyenkor érezhetjük a zene közös örömét, a pillanat varázsát. A zene a közös muzsikálás során születik meg újra és újra.

Más egy szólólemezen dolgozni, mint egy Ghymes albumon?
A Ghymes dalokon is mindig egyedül dolgozom, ez számomra egy meglehetősen bensőséges, intim folyamat, főleg a dalok szövegeinek megalkotása. Szeretem őszintén leírni, hogy éppen mit érzek, mit gondolok, hogyan látom a világot. Így teszek a Ghymes és a szólódalok esetében is éppúgy, mint a musicelek vagy filmzenék esetében is.

Milben más ez a lemez, mint a korábbi dalok, vagy mint a Ghymes albumok?
Mindig hangulatokat zenésítek meg. Minden dal különbözik a másiktól, minden dal új. Lehet vidám, szomorú, íródhat mollban vagy dúrban, lényeg, hogy dalok születnek. Egész eddigi munkám során csak az volt fontos, hogy szerethető dalokkal álljak a közönség elé. Hogy ezek színpadi produkcióhoz születnek, a Ghymes számára íródnak, vagy szólóban adom elő őket, tulajdonképpen nem volt fontos, most sem az. Sosem küzdöttem azon, hogy a saját dalaim mások legyenek, mint a Ghymes zenéi, persze utólag én is hallom, hogy azért mégis egy kicsit különböznek. De ez sohasem szándékos. Mindenki hallgassa végig, akár többször is, megérzi majd, hogy rá személyesen milyen hatással volt az adott szerzemény. Ez a zene lényege.

Fotók: Szarka Tamás archív

Szarka Tamás 2006-ban a Zeneakadémián mutatta be első önálló szerzői estjét, sok színházi felkérésre írt zenét. A világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyítő, felvidéki Ghymes együttest testvérével, Szarka Gyulával 1983-ban alakította, a zenekar a kilencvenes évek második felétől óriási népszerűségnek örvend Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Kossuth-díjjal elismert Szarka-fivérek által vezetett Ghymes eddig 18 albumot jelentetett meg.

A 62 éves Al Di Meola a hetvenes évek közepe óta tartozik a világ élvonalába. Játszott a ReturntoForever nevű legendás csapatban, első szólólemeze, a Land of theMidnight Sun 1976-ban jelent meg. Al Di Meola számos alkalommal koncertezett Magyarországon, fellépett például a veszprémi ünnepi játékokon, a székesfehérvári Fezen fesztiválon, a paksi Gastroblues-on, de LeslieMandoki supergroupjában a Müpában is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.