Davaj-gitár és Pesti Srácok – Két kötelező Stefka-dokumentumfilm 1956-ról – Vetítés 23-án az emlékparkban!

Emlékpark
Október 17-én mutatták be a Corvin Filmszínházban a Stefka István rendezte Nem vallott, eltemetve…, valamint a Fehérballonos címet viselő dokumentumfilmeket. Stefka István, a PestiSrácok lapigazgatójának két 1956-ról szóló alkotása olyan személyes történeteket dolgoz fel, amelyek inspirációk lehetnek a következő generációknak és elgondolkodtatnak azzal kapcsolatban, hogy vajon mi is megtennénk-e ugyanezt a hazánkért. A Nem vallott, eltemetve… október 23-án a Pesti Srácok Emlékparkban, a Horváth Mihály téren is megnézhető 17 órakor. Utána a kreatív dokumentumfilm fő alakjával, Dózsa László színművész-szabadságharcossal közös gyertyagyújtásra hívjuk a Tisztelt Olvasóinkat az emlékpark barikádjaira.

A Nem vallott, eltemetve… című 54 perces dokumentum-játékfilm Dózsa László színművész, egykori Pesti srác, ötvenhatos forradalmár majdnem tragédiába fordult életét mutatja be, míg a Fehérballonos az október 25-ei, Véres csütörtök, a Kossuth téri vérengzés okait, történéseit, máig rejtélyes hátterét próbálja feltárni a szakértők, valamint a szemtanú visszaemlékezésével.

Stefka István portréfilmje Dózsa Lászlóról NEM VALLOTT, ELTEMETVE filmbemutató 2016.10.18. Fotó: Horváth Péter GYula
Stefka István és Dózsa László a filmbemutatón. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A két film díszbemutatóját Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere nyitotta meg, aki az alkotások méltatása mellett az 1956-os forradalomról is megosztotta a gondolatait. Kocsis Máté hangsúlyozta: 

“A mi generációnk felelőssége, hogy hatvan év múlva is ugyanígy emlékezzünk az 1956-os forradalomra, mint ma, és a gyerekeink, unokáink is tudják, hogy kik voltak a Pesti Srácok, kik voltak az 1956-os hősök.”

Stefka István portréfilmje Dózsa Lászlóról NEM VALLOTT, ELTEMETVE filmbemutató 2016.10.18. Fotó: Horváth Péter GYula
Kocsis Máté szerint a mostani generáció felelőssége, hogy gyermekeink, unokáink mit tudnak majd 1956-ról. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Stefka István Nem vallott, eltemetve… című alkotását október 23-án, vasárnap 17 órától ingyenesen tekinthetik meg a VIII. kerületi Horváth Mihály téren a Pesti Srácok Emlékparkban. (A szeptember 20-án nyílt emlékpark programjai itt érhetőek el.) A filmvetítés után szerkesztőségünk szeretettel várja Önöket a Pesti Srácok Emlékpark barikádjainál közös gyertyagyújtásra, ahol Dózsa Lászlóval közösen tisztelegünk az 1956-os szabadságharc forradalmárjai előtt.

A Nem vallott, eltemetve című filmet készítette: Stefka István- producer- rendező, Csurka Dóra- forgatókönyvíró, dramaturg, Kerekes András- operatőr, a játékfilmes betétek rendezője, Zsalakó Réka- gyártásvezető, Bartha Zoltán- vezető operatőr,   Zsalakó Balázs- operatőr, Sándor Csaba – zeneszerző, Török Ferenc- vágó

Szereplők: Dózsa László, Varga Ádám, Tóth János Gergely, Szabó Fruzsina, Tzafetaas, Jásdi Balázs

A fehérballonos: Stefka István- producer- rendező, Csurka Dóra- forgatókönyvíró, Kerekes András- operatőr, vágó, Bartha Zoltán és Zsalakó Balázs- operatőr, Zsalakó Réka- gyártásvezető, Sándor Csaba – zeneszerző, Török Ferenc- vágó

Szakérők: prof. dr. Jobbágyi Gábor, dr. Kahler Frigyes

Szereplő: Nagy József Mihály- szemtanú, Donner Boldizsár

Narrátor: Fazekas Zsuzsa

A filmek Stefka István, Ötvenhat lövészárkai című könyvének alapkutatásaira, 56-os interjúira épültek.

A Fehérballonos című film megjelenését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság, a PestiSrácok.hu, az OIKOSZ Alapítvány, a Földművelésügyi Minisztérium, az Országgyűlés Sajtóirodája, Gere Tamás & Zsolt, valamint a CBA és Príma támogatta. A Nem vallott, eltemetve című alkotást az Erzsébet-utalvány Forgalmazó Zrt., a PestiSrácok.hu, az OIKOSZ Alapítvány, Gere Tamás & Zsolt, valamint a CBA és Príma támogatta.

A videót készítette: Tihanyi Rita és Dezse Balázs
Fotó: Horváth Péter Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.