Sportlegenda mesélt ’56-ról a Pesti Srácok Emlékparkban- interjú Kárpáti György olimpikonnal (VIDEÓ)

Emlékpark

Egy igazi vízilabdás legendával találkozhattak a sportrajongók a Pesti Srácok Emlékparkban, ahol az 1956-os Melbourne-i vérfürdőként ismerté vált olimpiai vízilabda-mérkőzés pillanatait idézte meg Varró Krisztián jogász, sportújságíró, az Aranycsapat Öröksége Alapítvány kurátora Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázóval. 

“Hatalmas eredmény volt, hogy a magyar csapat tíz aranyérmet nyert, miközben Magyarországon a forradalom a csúcspontján volt. Azokban a pillanatokban nagyon nehéz volt készülni, nagyon nehéz volt teljesíteni, épp ezért ezek miatta  körülmények miatt duplájára értékelődik nálam a melbourne-i aranyérem.”– hangsúlyozta Kárpáti György olimpikon a PestiSrácok.hu-nak adott interjújában.

[easy_youtube_gallery id=OtsRe29CMZ8 cols=1 ar=16_9 thumbnail=0]

A beszélgetés közben a 2006-ban készült amerikai dokumentumfilmet, A szabadság viharát nézhették meg a a látogatók, amelyben olyan világsztárok közreműködtek, mint Lucy Liu, Quentin Tarantinó. Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan tárja fel az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és tették feledhetetlenné a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával.1956. decemberében, a melbourne-i olimpiai vízilabdatorna elődöntőjében a magyar és a szovjet csapat méri össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdenek.

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.