Mindenki tanulja meg legalább egy 56-os hős nevét! – A Pesti Srácok Emlékpark megnyitója (videó!)

Emlékpark
Szeptember 23-án pénteken nyílt meg a Pesti Srácok Emlékpark az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Budapest VIII. kerületében, a Horváth Mihály téren. Schmidt Mária, az 1956-os emlékbizottság társelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a megemlékezések legfőbb célja a köszönetnyilvánítás a forradalom és szabadságharc hőseinek.

Schmidt Mária a megnyitón kifejtette: A másik cél, hogy emlékeztessék azokat, akik nem éltek a diktatúrában: 1956-ban együtt mozdult meg a magyar nemzet a szabadság kivívásáért, és az akkori ifjak az 1848-as márciusi ifjak örökösei – tette hozzá. Mint mondta, a szabadságharcosok hétköznapi emberek voltak, akik hősökké váltak. Hangsúlyozta: szeretné, ha az emberek megtanulnák a hősök nevét, és azt is, hogy az emlékév a szabadságról és a nemzeti együttműködésről szóljon.

Fotó: PS/Horváth Péter Gyula
Fotó: PS/Horváth Péter Gyula

Kocsis Máté: Erősítsük meg az identitásunkat!

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere felidézte, hogy 1956-ban a Józsefvárosban dördültek el az első lövések, és a forradalom számos szimbolikus helyszíne a városrészben található. Ezért fordulhatott elő, hogy a forradalom után a kommunista diktatúra minden eszközzel büntette a városrészt, miközben Józsefváros a XIX. században még Budapest tudományos központja volt – tette hozzá. Kijelentette: a rendezvénysorozat kiváló alkalmat kínál nemzeti identitásunk erősítésére, és annak tudatosítására is, hogy 1956-ban a magyarok nagy árat fizettek a szabadságukért.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS
Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Rácz József Sándor szabadságharcos: Ne felejtsenek el minket az új generációk!

Rácz József Sándor egykori szabadságharcos, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) 56-os tagozatának elnöke felidézte, hogy másodéves orvostanhallgatóként már október 24-én kötelességének érezte, hogy fegyvert ragadjon a hazáért. A Corvin közben teljesített őrszolgálatot, és annak ellenére harcoltak, hogy tankkal lőtték őket – tette hozzá. Hangsúlyozta, a Pofosz egyik vezetőjeként is alapvető feladatának tekinti, hogy harcoljon az 56-os eszmékért, valamint
azért, hogy a következő generációk se felejtsék el, mi történt a forradalom idején. Mint mondta, a 301-es parcellában nyugvó kivégzett bajtársainak az emléke is kötelezi erre.

Az emlékpark október 23-áig tartó rendezvénysorozata keretében előadásokat, vitákat, koncerteket tartanak, valamint a szervezők korabeli tárgyakon, fegyvereken, dokumentumokon keresztül felidézik az 1950-es évek, illetve a forradalom és szabadságharc eseményeit.

[easy_youtube_gallery id=LkoMD8BBCFg cols=1 ar=16_9 thumbnail=0]

Forrás: MTI, fotó: Horváth Péter Gyula/PS, videó: Tihanyi Rita és Huth Gergely

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.