Hiába próbálják a Kossuth téri tömeggyilkosságot a szovjetekre kenni – A Fehérballonos bemutatója az emlékparkban!

Emlékpark
Szerdán a nagyközönségnek is bemutatják Stefka István A fehérballonos című dokumentumfilmjét, amely az 1956 október 25-i véres csütörtök felelőseit kutatja. Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával elkészült filmben dr. Kahler Frigyes egyetemi docens és dr. Jobbágyi Gábor professzor segítségével óráról-órára rekonstruálják, hogy mi is történhetett a sortűz idején, s miért hamis az a magyarázat, amely szerint kizárólag a szovjetek felelősek a tömeggyilkosságért. A tisztánlátás az alkotók szerint azért is különösen fontos, mert a Nagy Imre-i mítoszt ápoló, s abban saját politikai legitimációját fellelő baloldal megpróbálja kiretusálni a vérengzés cinkosai közül az akkori Nagy Imre-kormány tagjainak és a még hatalomban lévő más kommunistáknak a személyét. A fimből persze az is kiderül, hogy kicsoda is az a bizonyos “fehérballonos férfi”.

A filmbemutató november 2-án, szerdán 6 órakor kezdődik a józsefvárosi Horváth Mihály téri Pesti Srácok Emlékparkban. (Két percre a Baross utcai 4-es, 6-os megállótól.) A bemutatót követően dr. Jobbágyi Gábor jogászprofesszorral a rendező Stefka István beszélget.

Stefka István portréfilmje Dózsa Lászlóról NEM VALLOTT, ELTEMETVE filmbemutató 2016.10.18. Fotó: Horváth Péter GYula
Jobbányi Gábor professzor a dokumentumfilm alkotóival – Fotó: Horváth Péter Gyula

Előtte 17 órától is izgalmas beszélgetésnek lehetnek fültanúi az emlékparkba látogatók: Az elnyomás védelmezői – arcok a karhatalomból címmel Illésfalvi Péter és Maruzs Roland hadtörténészek folytatnak vitát Szakács Árpád, a Történelemportál.hu szervezésében.

Csütörtökön, november harmadikán 17 órától Huth Gergely és Kerekes András Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök című dokumentumfilmjét vetítjük le, amely játékfilmes elemekkel idézi fel, hogy 1956 után miként próbálta megosztani, egymás ellen ugrasztaniés és befeketíteni az 1956 emlékét is titokban ápoló ellenzékieket a kádári állambiztonság. 19 órától történészvitát rendezünk az emlékparkban, 6 órától Budapest két ostroma 1945 és 1956. – Párhuzamok és különbségek címmel Mihályi Balázs magyar térképész, hadtörténész lesz a vendégünk.

Cseh Tamás emélkest, a Nem vallott, eltemetve és a forradalom lobogójának bevonása a gyásznapon

A november 4-i gyásznapon pedig különleges műsorral zárja hét hetes működését a Pesti Srácok Emlékpark, amely az 1956-os Emlékbizottság kiemelt támogatásával a PestiSrácok.hu kiadója és az Udvari Kamaraszínház szervezésében valósult meg.

Pénteken 18 órakor ismét levetítjük Stefka István Nem vallott, eltemetve… című kreatív dokumentumfilmjét, amely a szovjet kivégzőosztagot, majd az állambiztonságiak verését követő tömegsírba temetését is túlélő Dózsa László szabadságharcos-színművész drámai portréját mutatja be, játékfilmes epizódokkal téve átélhetővé azt.

A filmvetítést a Magyar Tartalékosok Szövetsége szabadságharcos hagyományőrzőinek tisztelgése és a forradalom zászlajának bevonása zárja.

Pesti Srácok Emlékpark gyertyát '56 ismert és ismeretlen hőseiért! Fotó: Horváth Péter Gyula
A MATASZ hagyányőrzői az október 23-i díszlövés előtt a Pesti Srácok Emlékpark előtt – Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

19 órakor az Átlátszó víz legyen… című Cseh Tamás emlékest lesz az emlékpark záró programja. Az est főszereplői Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert színész, zenész. A műsorban több ritkán hallott dal is felcsendül, sőt, a Csengey Dénes szövegére írt Mélyrepülés című lemezről az Anna opust is bemutatták. (A szöveg szerzője: Oszwald György). Az előadóművészek Cseh Tamás és Bereményi Géza Corvin köziek című dalát is a műsorra tűzték.

A Pesti Srácok Emlékpark honlapja: emlekpark.pestisracok.hu

Vezető kép: A Kossuth téri sorzűz áldozatai, forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára, további fotók: Horváth Péter Gyula/PS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.